HTML

1harmad

Egy emigráns megjegyzései Mexikóból

Friss topikok

  • Fukar: @Jaffar: Az ingatlanadóra vonatkozó okfejtéseddel egyetértek,sőt örülök,mert már aggódtam magamér... (2010.05.12. 11:31) Időzavarban

Linkblog

Archívum

Időzavarban

lev davidovics 2010.05.11. 12:15

Matolcsy "Megismételte korábbi kijelentését, miszerint idén év közepétől egy hároméves adócsökkentési program indul, ám hogy milyen lépések kerülnek az első körbe, az attól függ, hogy júniusra mit tár fel a Varga Mihály-vezette, az államháztartást átvilágító munkabizottság. Ezért konkrétumokat nem tudott mondani Matolcsy, csak azt, hogy mit lenne jó elérni. Szerinte akár már három év alatt a régiós adóterhelést elérheti Magyarország," (index.hu)

 

Elmentek a komonisták. A maradékuk még üres fénymásolópapíros dobozokba pakol a minisztériumokban, gyerek fotója, papírzsepi, kakaós bögre.

Eljött a D nap, hamarosan annak H órája is.

Néhányan itt az országban, akik még nem voltunk sem miniszterelnök-, sem miniszterjelöltek,  naivan azt képzelegjük, a Nagy Terv már elhagyta a terepasztalt, parlament összeül és punktum, se koalícius paktumok, se kompromisszumok: épül-szépül az újvilág, holnapra megforgatják....

Képzelgünk ezen csupán azért, mert a Jókormány pártja, tagjai nem a semmiből kerültek elő nagyhirtelen, nem a Szíriuszról szálltak alá a napokban, hanem itt éltek velünk-köztünk, mellesleg ültek az országnak gyűlésében, nyolc évet és számosan. Mandátumuk jogán nem nagyon lehetett irat, akta, statisztika, amibe -igény esetén és szerint - ne tekinthettek volna bele legalább egy alapos pillantás erejéig. A túlzott kíváncsiság időnkét erény lehet.

Képzelgünk ezen csupán azért is, mert a jövő nagy közös kalácsának titkos receptjéből csupán két összetevőt ismerhettünk meg a sütés és a nyelés között. Az első -gyurcsánymondjonle! - beszerzése és alkalmazása már-már avittnak tűnik, egész póló- és zászlóiparágakat ragadva magával csődközeli állapotba. A másik, teljesen nyilvános adalékanyag az (lassan mondom, hogy mindenki értse) azonnali és nagyarányú adócsökkentés, amit az előző pékség szimpla népnyúzásból, kontárságból és felelőtlenségből bátorkodott kifelejteni a receptjéből.

Közben megtudtuk, konstruktív alapon, hogy az ÁFA emelése megnyomorít, a szomszéd népségek adókulcsai pedig visznek innét mindent, vásárlót, vállalkozást, tőkét, arohatt tótjai.

Namármost barátaim, mit is gondoljunk erről a fenti idézet tükrében? Az ÁFA marad  így egy darabig, jövedéki adó dettó, három év alatt meg mindenkit utolérünk, természetesen előtte megkérjük őket, hogy addig semmit ne csináljanak. A baj ezzel az csupán, hogy ezt egy Bajnai nevű figura receptes könyvében már nem is olyan régen olvastuk. Hiába na, Rudi bácsi megmondta már két éve, mikor városunk jópárti képviselő-polgármestere jött ezzel az azonnali és nagyarányú dologgal, hogy itt a vásosban akár el is kezdhetné helyiadóügyileg. Nem kezdte, sokan ennek ellenére kételkedni restek voltak.

Egy parlamentben üldögélő (büfében álldogáló) párt a mandátumai ellenére nem igyekezett teljeskörű információkhoz jutni csontügyileg, így aztán nem sziklára, inkább homokra építette a Nagy Tervet. Ez van. Vagy volt itt infó, jópártéknál kifejezetten nem síkhülyék ülnek. Akkor viszont szikla az alap, csak a valóság minden részletét nem volt módjuk-kedvük-idejük teljességgel kibontani. Persze mi közünk hozzá!

Természetesen lehet ezt terminológiai problémaként is kezelni: az évek óta tartó helybenjárás, visszalépés után minden azonnali dolog alatt azért egy kávé még lefől, meg is tudjuk inni, ebben tökigazuk van. A nagyarányúról lehet vitázni, az százalékok kérdése. Az idő az viszont már csak ilyen.

Kár, hogy a sarki buszmegállóban a politikai bukmékerek egy hatszáz forintos kínai zsebszámológép és némi józan ész birtokában már fél éve 5:1-re tették ezt a csontvázas dumát.

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://1harmad.blog.hu/api/trackback/id/tr401992141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pincode 2010.05.11. 19:27:15

engem idegbe kergetett matolcsi ezzel a faszsággal vasárnap.
A jövedékit emelheti a fenébe akár az égig, meg az áfát is viheti akár 30%-ra, ha 10 %-os tb befizetés csökkenést csinál azonnal. Ugyanis a bodzaszedő nem fizet adót, ellenben fogyaszt
cigit, piát, milliós kocsijuk van, tehát a fogyasztást terhelő adót kell emelni, hogy többeket bevonjunk az adózásba....

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.05.11. 19:45:07

@Pincode: Jófejvagyám!

Te biztos megtermeled otthon a kaját-piát, és olyan király vagy, hogy sohasem veszel semmit, egy nyavalyás technikai eszközt (nem százezres plazmára gondoltam), vagy bármit ami ÁFA terhel. Én valahogy nem akarom, hogy a kormány mondja meg, hogy mekkora fogyasztást engedjek meg magamnak. Ez olyan, mint az autóknál a 170LE fölötti luxusadó. Tök jó, hogy a háromszáz senkiházi mondja meg, hogy mi a luxus.

Szóval nekem muszáj vásárolnom, és kurvára nem akarok 30%-os ÁFÁ-t fizetni utána, bár te ezt tudom, nagy királyként meg se éreznéd.

A bodzaszedőkkkel szemben nem ÁFÁ-t kell emelni, hanem mindeféle segílyt elvenni és csak munkához, jövedelemhez közhető adókedvezményt adni. Amennyiben meg nem alkalmazzák sehol, mert lop, szar munkát végez és alkalmatlan a munkára akkor dögöljön éhen. Ha tanulni minek, mert majd a magyarok eltartják (népszerű cigó mondás), akkor most tessék meginni ennek a levét. Bőnyállal.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.05.11. 19:49:54

Matolcsy meg félek ballisztikus pályára állítja a forint/euró viszonylatot, számunkra negatív kicsengéssel. Tipikusan az a fajta, akinek van egy közgazdasági meggyőződése és azt keresztül akarja vinni mindenáron, meg sem halva mások szakmai véleményét. Olyan mint Bokros. Éljen a fűnyíróelv, a collateral damage lényegtelen, amit kitalált azt végig kell döngetni. Ne legyen igazam.

Jaffar 2010.05.11. 20:40:35

@Pincode:
Qrvára nem ecsém. Inkább itt az ideje az ingatlanadónak. A tervezet jó volt, mégis elkaszálták, mind2 oldalon. 30milláig semmit se kellett volna fizetni + ha volt egy hétvégi telek/nyaraló akkor a 2 együttesen 45milláig volt adómentes. A magyar lakosság több mint 80%-ának saját ingatlan tulajdona van. Tölünk nyugatabbra ez az arány jó ha 50%. S ott is van ám adó, mert akinek ingatlanja van nyugaton az már (relative) gazdagnak számít. Pedig ottan kérem "megfizetik a munkást"! Anno kiszámoltam a 35millás lakásra asszem évi 60-70ezret kellett volna kipengetni, ha ezt nem bírja el valaki, akkor a kérót sem tudja kifizetni. A többi az meg csak a szokásos rizsa, mi kifogást mindig találunk ,hogy mit miért nem lehet megcsinálni! Miért írom ezt? Mert az ingatlan az fix. Azt nem lehet csak úgy "eltüntetni". Nem lehet semmilyen kiskaput kijátszani. Persze ez nekünk nem jó. Adócsaló népnek, sokat ígérö kormány kell, arra gerjed. De én örülök a 2/3-nak, mert így legalább 4 év múlva nem lehet semmire sem fogni a balfaszkodást és biztos lesz a bukta. Az mszp (thx God) talán addigra elfogy és az mszp 2.0 (fityisz) is kinyúlik remélhetöleg. A dzsobbikot kellene még valahogy eltüntetni és akkor már majdnem rendben lennénk. Már csak 4-5 értelmes 12-18%-os párt kellene, akik a különbözö társadalmi csoportok érdekeit képviselnék, köztük a zemberekét. Tele van már a fszom a jobb/bal droidokkal akik az 1bites agyukkal még arra sem alkalmasak, hogy leálljon a ZEMBER velük vitatkozni, értelmesen.

dupla vé 2010.05.11. 20:42:25

@Valahol Máshol: "Én valahogy nem akarom, hogy a kormány mondja meg, hogy mekkora fogyasztást engedjek meg magamnak."
akarod vagy nem akarod, egyszer midenképp el kell hogy jöjjön az ideje. ha mindenki annyit fogyasztana mint egy átlag amerikai, akkor 5, ha annyit mint egy európai akkor 3 föld bolygóra lenne szükség. és a világ egyre többet és többet fogyaszt, mert attól van a gazdasági növekedés, amitől az egész világ a csodát várja pedig tudja, egyszer vége lesz. igenis meg kéne határozni, hogy ki mennyit fogyaszthat, és pl az általad említett műszaki cikkeket úgy gyártani, hogy ne kelljen 2 hét múlva újat venni.
a bodzaszedőről meg egyátalán ne feltételezd, hogy el fog menni dolgozni hacsak nem kényszeríted, főleg legálisan, mivel jórészük írni olvasni nem tud, képzetlen, valószínűleg nem próbálkozna adóbevallással sem. amíg ekkora a munkanélküliség a nem kisebbségiek között, addig a munkáltató sem köztük fogja keresni a munkaerőt. szépen el fog menni lopni. az is amelyik eddig nem lopott, mert már a segély se jár, ha családi adózás lesz. és annak megint mi isszuk majd a levét, nem ők, és ahogy mondtad, bizony bőnyállal.
én is azt mondom, áfát, jövedéki adót az egekig felverni, a munkát terhelőt meg levinni minimálisra. bevezetni a közveszélyes munkakerülő fogalmát újra(kisebbségiekre és nem kisebbségiekre egyaránt) , akinek nincs bejelentett munkája azt meg közmunkára fogni. visszavenni minden önkormányzati feladatot az alvállalkozó alvállalkozójának alvállalkozójától, és szépen az utcasepréstől a parkolóellenőrzésig, a parkosítástól az útépítésig megcsináltatni azokkal akik akarnak dolgozni. a segélyeket kizárólag szociális kártyán - meghtatározva hogy mire költhető - kifizetni. aki pedig megpróbál kilógni azt önfenntartó börtönökben kőkemény kényszermunkára fogni, mondjuk megépíttetni velük az ötös metrót csákánnyal és lapáttal, meg néhány vödörrel.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.05.12. 09:47:59

@dupla vé: egy csomó ötleted vevő vagyok, főleg a harmadik bekezdésből. Viszont az ÁFA és jövedéki adós részre ugyanazt gondolom, mint eddig. Egyébként a fogyasztásról annyit, hogy aki nem egyszámjegyű IQ-val rendelkezik és még kapott normális nevelést is gyerekkorában az nem veri hitelekbe magát, nem létkérdés a nagy ház, új autó, plazmatévé és a "nyaralj hitelből" életmód. A hülye embereket nem úgy kéne megvédeni, hogy a nemhülyékre rákényszeríted azt amit rájuk kellene. Ötös metró csákánnyal meg lapáttal :)))) Holnapi újság 2070 - 54 évvel a munkálatok kezdete után elindult a próbaüzem az ötös metró vonalán :)

Fukar 2010.05.12. 11:31:25

@Jaffar:
Az ingatlanadóra vonatkozó okfejtéseddel egyetértek,sőt örülök,mert már aggódtam magamért mikor hasonlóan előadtam és a környezetem értetlenkedett,hogy talán nekem ment el a józan eszem.
A 2/3 szerintem is világos helyzetet teremtett,most az ismert mondás szerint "elválik a szar....."!
Egyébként magam részéről drukkolok,bár erős kétségeim vannak.
Ami a "dzsobbik" eltüntetését illeti ahhoz azt a helyzetet kellene feloldani ami megerősitette!
Alapvetően az emlitett 4-5 értelmes kispárt között egy radikális sem árthat,sőt!
Az "én nem akarom....stb." álláspont tekintetében sajnos nagyon kevés az érthető,konzekvens érvelés,hogy igenis a fogyasztást terhelő adókat EMELNI KELL, mig a munkabéreket terhelőket pedig CSÖKKENTENI!
A nekem ne mondják meg véleményt vallóknak azt javaslom válaszoljanak maguknak arra a kérdésre ha a bérüket terhelő adókat kb. 15% ponttal csökkenti,viszont megemelik 20% és/vagy 10%ponttal a jövedéki adó ill.az ÁFA mértékét melyiket kérné?
Egyébként a fogyasztási adó emelés értelemszerűen a nagy fogyasztást "bünteti".
süti beállítások módosítása